Docly

Google Analytics 4

Estimated reading: 3 minutes

Met de aanbieder Google Analytics 4 (GA4) is het mogelijk om Client Side en Server Side calls uit te voeren. Dit kan voor alle zes de verschillende event types. Alleen bij de event types Na een webhook call van Findock v2 en Na een succesvolle betaling kan een Server Side call uitgevoerd worden en niet Client Side.

Client Side

Wij adviseren gebruik te maken van de Client Side calls in GA4 als je niet beschikt over Google Tag Manager. Wanneer je namelijk gebruik maakt van de Client Side call voert CampaignSuite javascript functies uit door middel van gtag(); Hierbij is het wel noodzakelijk dat Google Tag geïnstalleerd is op de website:

<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=GA_TRACKING_ID"></script>
<script>
 window.dataLayer = window.dataLayer || [];
 function gtag(){window.dataLayer.push(arguments);}
 gtag('js', new Date());
 gtag('config', 'GA_TRACKING_ID');
</script>

Vervang in de bovenstaande code GA_TRACKING_ID door jouw eigen tracking ID van Google Analytics.

Als CampaignSuite een Client Side GA4 call uitvoert zal er een javascript code aangeroepen worden in de browser van de bezoeker.
Lees hier meer over de code die wij hier voor gebruiken. De calls naar GA4 maken gebruiken van events. Een voorbeeld van een simpele pagina wisseling in Gravity Forms kan er als volgt uit zien:

Voorbeeld van mapping:

Javascript voorbeeld

<script type="text/javascript">
 if (window.gtag == undefined) {
  window.gtag = function () { 
   window.dataLayer = window.dataLayer || []; 
   dataLayer.push(arguments); 
  };
 }
 gtag('event', 'page_switch', {
  'form_page': 1,
  'form_id': 4
 });
</script>

Bovenstaande code maakt gebruik van de Javascript function gtag().

Server Side

Technisch is het mogelijk om voor alle zes de event types een Server Side call te laten uitvoeren naar GA4. Dit is alleen beschikbaar als er een Measurement ID en een API secret zijn ingevuld bij de instellingen van CampaignSuite. Deze zijn te vinden in het admin gedeelte van jouw Google Analytics account -> Account Settings -> Data Streams. Klik op de stream en kopieer hier het Measurement ID. De waarde van de API secret kan gevonden worden onder het kopje Measurement Protocol API secrets.

De Server Side call van GA4 maken gebruik van de Measurement Protocol API van Google. Ook deze API werkt op basis van het versturen van events via een POST request naar een endpoint (https://www.google-analytics.com/mp/collect).

Onderstaande afbeeldingen tonen een voorbeeld van een GA4 Server Side call bij een succesvolle betaling in CampaignSuite:

Voorbeeld van mapping:

Voorbeeld van POST request

{
 "client_id": "278327074.1665398324",
 "non_personalized_ads": false,
 "events": [
  {
   "name": "purchase",
   "params": {
    "items": [
     {
      "item_id": "Ideal",
      "item_name": "One-time",
      "quantity": 1,
      "item_category": "donaties",
      "price": 25
     }
    ],
    "currency": "EUR",
    "transaction_id": "346",
    "value": 25
   }
  }
 ]
}
 • client_id
  Deze parameter wordt automatisch ingevuld met een Google Analytics Client ID als deze is ingesteld in de website met een pixel

Event builder

Google heeft een handige tool waarmee je een event kunt bouwen om te testen of het een valide call is. Deze is te vinden op: https://ga-dev-tools.web.app/ga4/event-builder/